Lol Başlangıç


League of Legends Nedir ?
League of Legends bir Multiplayer/online strateji oyunu olup, birebir bir DotA-Allstars kopyası kesinlikle değildir aksine DotA-Allstars’ın ve AoS türünün temel özelliklerine sadık kalarak tamamen farklı bir konseptteki bir oyundur. Kahramanlarınız yine burada seviye atlarlar, yine amaç karşı takımın ana binasını yıkmaktır ve yine oyun 25~60 dakika kadar sürer ve biter. League of Legends’i DotA-Allstars’dan ayıran şey kendi içerisinde barındırdığı gözünüzün diğer oyunlardan aşina geleceği Mastery, Rune ve Summoner sistemidir.
Nasıl Oyun Oynarım ?
Yan taraftan linke tıklayarak oyunun client programını indirip yine yan taraftan üyelik alıyoruz.
Daha sonra indidiğimiz programı açıyoruz ve programın oyunu indirmesini bekliyoruz. Oyun inip 'Play' butonu turuncu rengi alınca, üyelik aldığımız bölgeyi 'Change Region' kısmından seçiyoruz ve 'play' butonuna tıklayarak açıyoruz.


Üye Ol kısmında oluşturduğumuz hesap ile oyuna giriş yapıyoruz.






Oyun Oynamak için ekranın üstünde görünen turuncu play tuşuna basarak oradan isteiğimiz oyun tarzını seçtikten sonra ekranın altında çıkan 'Last Step' bölümünden tek başınıza oynamak istiyorsanız 'Solo',arkadaşlarınızla oynamak istiyorsanız 'Party' ya da eğer bir takımınız varsa 'Team' sekmesine basarak oyuna giriyoruz. Girdikten sonra eğer blind ya da draft pick girdiysek programın oyun bulmasını bekliyoruz.



Blind Pick:Bu modda girerseniz, karşının takımın hangi şampiyonları aldığını göremezsiniz ve onlarla aynı şampiyonu alma ihtimaliniz var. Yani aynı şampiyon iki takımda da olabilir.















Draft Pick:Bu pickte önce ban yapılır, sonra pickler yapılır. Her takımın kaptanı 1-1-1-1-1-1 şeklinde olmak üzere 3'er ban yapar. Daha sonra ilk ban yapandan başlayarak 1-2-2-2-2-1 şeklinde pick yapılır ve oyuna başlanır.
Custom Gameler: Custom Gameleri Siz istediğiniz gibi ayarlayarak kurabilirsiniz. İsterseniz arkadaşlarınızı çağırırsınız, dışarıdanda girilebilir, botta ekleyebilirsiniz oyuna. 'Join Game' diyerek başkalarının kurduğu 'Custom' oyunlarada girebilirsiniz.
Botlara Karşı:Botlara karşı oynayarak oyunu öğrenebilirsiniz, ancak çok zevkli olduğu söylenemez.
Ranked Game:Ranked Gamelere Level 30 olana kadar giremezsiniz. ID'niz 1 level'dan başlar ve siz oyun oynadıkça 30 level'a kadar çıkar.
Oyuna başladık şampiyon seçmemiz gereken şöyle bir ekran gelecek.




Şampiyonumuzu seçtikten sonra alt kısımdaki summoner spellerimizi seçebiliriz.




Ve son kısım masteries ve rune kısmını ayarladıktan sonra lock in diyebiliriz.






Yukarıdaki gibi bir ekranla başlayacağız ve oradaki satıcı gibi duran adama tıklayıp item alabiliriz.Ardından tutorial de de gördüğümüz gibi şampiyonumuzun skill ini açıp oyuna başlayabiliriz.Eğer 5v5(Summoner's Rift) te oynuyorsanız genel kabul olarak 2 kişi üst yola 1 kişi ortaya ve 2 kişi alt yola gider.




Söylemeyi unuttum bir de oyun içinde çalılıklar görüceksiniz bunlar da saklandığınızda düşman da çalının içine girene kadar sizi göremez kısaca görünmez olursunuz.




Ve amacınız kuleleri yıktıktan sonra karşı tarafın ana binasını yani nexus unu yıkmak.




Summoner nedir?
League of Legends içerisinde DotA’dan farklı olarak kahramanınızı oyuna bir Summoner’ın (yani sizin) dahil ettiği konsepti üzerine kurulmuştur ve oyundaki kahramanlar dışında Summoner’ınız da seviye atlayabilir, oyun dışında güçlenebilir ve edindiği özelliklerle yeni Mastery’ler, Rune’lar ve Summoner Spell’ler kullanmaya başlayabilir. Şu an için maksimum Summoner seviyesi 30′dur.
Experience/Level Sistemi nedir?
League of Legends’da kazandığınız ve kaybettiğiniz her oyun için belirli bir tecrübe puanı (Experience Point) ve hüküm puanı (Influence Point) kazanırsınız, tecrübe puanı kazandıkça Summoner’ınız seviye atlar ve daha güçlü hale gelir. Kahramanlarınıza kahramanınızın yetenekleri dışında ekstra destek verecek iki adet büyü ekleyebilir ve bunu oyun içerisinde kullanabilirsiniz. Hüküm puanı ise League of Legends mağazasından çeşitli ürünleri satın almanıza yarar.
Influence Point nedir?
Influence Point kazandığınız ya da kaybettiğiniz herhangi bir oyundan sonra oyunun belirli hesaplar yaparak size verdiği hüküm puanıdır, hüküm puanı ile oyun içerisinde size ekstra güç kazandıracak, Rune kitabınızın sayfalarını dolduırabileceğiniz Rune’ları satın alabilir ya da oyunda oynamak üzere Summoner’ınızın kabilesine dahil edebileceğiniz kahramanları satın almanıza yarar. Influence Point kesinlikle para ile satın alınabilen birşey değildir. Influence Point edinebilmek için herkesin bir oyuna girip, oyun kazanması ya da kaybetmesi gerekmektedir.
Riot Point nedir?
Riot Point oyunun mağazasından satın alabileceğiniz size oyun içerisinde farklı görünümler sunacak kaplamaları (Skin) açmanızı ya da eğer oyun oynayıp Inflence Point kazanamayacak kadar aceleci / meraklı biriyseniz istediğiniz kahramanı
Influence Point kazanmak yerine Riot Point ile açmanızı sağlar. Riot Point ile 3 ile 7 günlük IP ve EXP kazancınızı iki katı arttıracak “IP Boost” ve “EXP Boost” kartları alabilirsiniz. Rune’lar ise kesinlikle Riot point ile satılmamaktadır.




RP'nizle veya IP'nizle alış veriş yapmak için, sağ üst köşedeki turuncu renkli sandığa tıklayarak markete giriş yapıp ve ordan alışverişinizi yapabilirsiniz.
Mastery ağaçları ne işe yarar?
Mastery ağacı kahramanınıza belirli bonuslar sağlayacak ve Summoner’ınızın seviyesi kadar puan dağıtabileceğiniz bir ağaçtır. Offense(Hücum), Defense(Savunma) ve Utility(Yarar) adında üç ağaç bulunmaktadır ve her birinin kendine özgü bonusları vardır. Adından da anlaşılabileceği gibi Offense daha fazla hasar vermenizi, düşmanınızı daha çabuk yıpratmanızı sağlayacak bonuslar sağlarken, Defense kahramanınızın daha dayanıklı olmasını, daha fazla hasara karşı gelebilmesine yardımcı olacak bonuslar sağlar ve Utility ağacı ise kahramanınızın yeteneklerinin daha kısa sürede dolması, oyun sırasında mananızın daha hızlı yenilenmesi ve bunun gibi bonusları barındırmaktadır. Kahramanınızın türüne göre üç ağacı da Mastery’lerinizi sürekli yeniden dağıtarak istediğiniz tür kahraman ile oynarken daha güçlü olabilirsiniz.




Rune Book(Rune Kitabı) ne işe yarar?
Rune Kitabı Mastery ağacı gibi size yine ekstra bonuslar sağlayacak içerisine Rune’larınızı doldurabileceğiniz bir kitaptır, kazandığınız bonuslar oyun içerisindeki kahramanınıza yansıyacak ve gücüne etki edecektir. Oyun içerisinde Kırmızı(Ofansif Mark’lar), Sarı(Defansif Seal’lar) ve Mavi(Büyü ile alakalı Glyph’ler) olmak üzere 3 farklı Rune ile diğerlerine göre bir hayli güçlü olan az sayıda noktaya yerleştirebileceğiniz Quintessence’lar bulunmaktadır. Rune kitabınızda 9 adet Mark, 9 Adet Seal ve 9 Adet Glyph slotu ile 3 Adet Quintessence slotu bulunmaktadır. Summoner’ınız her seviye atladığında bu slotların yeni bir tanesi daha açılır, ilk seviyede Mark, ikinci seviyede Seal ve üçüncü seviyede mavi Glyph slotu aktifleşir bu üç defa tekrarlandıktan sonra Summoner’ınız seviye 10 ve katı olduğunda Quintessence slotu açılır ve buralara Quintessence yerleştirebilirsiniz. Rune’ların Tier 1/2/3 adı verilen gittikçe güçlenen seviyeleri vardır Tier 1 Rune’lar Summoner Seviye 9 ve öncesinde, Tier 2 Rune’lar Summoner Seviye 10 ve sonrasında , Tier 3 Rune’ları ise Summoner Seviye 20 ve sonrasında kullanabilirsiniz.(Benim fikrim lvl 20 den sonra tier 3 runelerin alınmasından yanadır.)
Mark Slotları : Summoner Seviye 1-4-7-11-14-17-21-24-27 de açılır.
Seal Slotları : Summoner Seviye 2-5-8-12-15-18-22-25-28 de açılır.
Glyph Slotları : Summoner Seviye 3-6-9-13-16-19-23-26-29 de açılır.
Quintessence Slotları : Summoner Seviye 10-20-30 da açılır.




Summoner Spelller:Bu skiller sizin oyuna girmeden önce şampiyon seçme ekranında rune ve mastery seçerken , seçebileceğiniz skillerdir. Toplam 14 adet 'Summoner spell' bulunur ve hepsinin farklı özellikleri vardır. Ancak Summoner Level'iniz 12 olana kadar (Summoner Level:Sizin oyun oynadıkça artan ve maximum 30 olan leveliniz.) hepsini kullanamazsınız.




Ve Oyun Başladı
Şampiyonumuzu seçtik. Runelarımızı,masterylerimizi ve summonner spellerimizi ayarladık ve oyun başladı.
Oyuna 475 para ile başlıyoruz. Üst, orta ve alt olmak üzere üç lane bulunuyor (5x5 girdiğinizi varsayıyorum.). Her lanede her takımın 3'er kulesi bulunuyor. Baselerinde 3'er adet inhibitor, onlardan sonra 2 adet kule ve yıkılması gereken ana bina ile en arkada doğulan yer bulunur.
Haritanın ortasındaki nehrin sağ üstünde Baron(Roshan) ve sol altında da Dragon bulunur. Ayrıca her iki takımın ormanında da 1'er blue buff veren Anicent Golem, 1'er red buff veren Young Lizard, 3'er wolf , 2'şer golem ve 4'er wraith bulunur.
Blue Buff: Ancient Golem'i keserek aldığınız 'Blue Buff' , skillerinizin dolum süresini azaltır ve çok hızlı bir şekilde mananızın yenilenmesini sağlar. Süresi dolunca ya da ölünce kaybolur ve sizi öldürene geçer.
Red Buff: Young Lizard'ı keserek aldğınız 'Red Buff' , her vuruşunuzda rakibinizi yavaşlatır ve rakibinize overtime hasar verir. Süresi dolunca yada ölünce kaybolur ve sizi öldürene geçer.
Baron: Tüm takıma 300 gold, son vuruşu yapana extradan 25 gold ve o an yaşayan takımınızdaki tüm şampiyonlara Baron Buff'ı verir. Bu buff 40 ad, 40 ap ,+3% hp regen, 1% mp regen verir. Bu buff ölünce ya da süresi dolunca kaybolur. Sizi öldürene bu buff geçmez.
Dragon: Tüm takıma 190 gold verir. 




Oyun içinden bazı kısaltmalar
Op: Overpowered > Aşırı güçlü kahramanlar için kullanılan terim.
Feed-Feeder : Feed beslemek, yani ölerek karşı ekibe gold kazandırmak. Feederda bu eylemi gerçekleştiren şahıs oluyor.
Base: Bizim mekana verilen ad
Ap: Ability Power
Ad: Attack Damage
Hf: Have fun > İyi eğlenceler
Gj: Good job > İyi iş, aferin
Gl: Good luck > İyi şanslar
Noob : Acemi oyuncu
Farmer: Minion keserek kasmak.
Jungler: Warwick gibi heroların orman yaratıklarını keserek kasması
Caster: Normal saldırıdan çok skillerle saldıran championlar
Carry: Takımın taşıyıcısı
Fb: First Blood > İlk kill yapan champion. (Ekstra gold alır)
Miss - SS - Mia- : Rakip oyuncuların etrafta gözükmemesi
Care: Dikkat et anlamında
Re: Kaybolan biri geri gelince söylenir.
B: Back > Geri çekil
ME: Mana End > Mana bitti
Lane: Koridor
Top: yukarı lane
Bot: aşağı lane
İmba: İmbalanced > Aşırı güçlenen Championlar için söylenir
Brb: Baseye gidiyorum, dönücem
Stfu: Küfürlü olarak sus demektir.
Supporter: Yardımcı
Tank: Canı, Defansı falan güçlü olan championdur
Silencer: Rakibin Skill Kullanamamasını sağlayabilen championdur
Stunner: Rakibi belirli bir süreliğine dondurabilen championdur
Harass: Rakibi lane de sürekli rahatsız etmek, xp ve altın kazanmalarını engellemek
Nuke: Bir anda yüksek dmg verebilen Championlardır.
Rush: Bir kulleye aniden saldırarak yıkmak
Push: Bir bölgedeki minionları keserek kuleye saldırmak.
Turret: Heykeller
Baron: Oyunun büyük hydra sı denebilir 5v5 haritada mevcuttur kesen takımın özellikleri artar
Gank: Bir bölgeye aniden saldırmak.
Dive: Kuleyi tanklayarak rakibi öldürmeye çalışmak.



1 yorum: